CE ESTE APNEEA IN SOMN ?

Apnee
pauza respiratorie de minim 10 secunde
Hipopnee
eveniment respirator de minim 10 secunde, caracterizat prin reducerea amplitudinii fluxului respiratiei cu 30%-50% fata de valoarea de baza
Indice de apnee-hipopnee (IAH)
numarul/frecventa apneilor si hipopneilor pe ora de somn (utilizat in cuantificarea severitatii apneei de somn)
Sindrom de apnee-hipopnee de somn obstructiv (SAHSO)
un indice apnee-hipopnee peste 10 evenimente pe ora, care, de cele mai multe ori, se asociaza clinic cu somnolenta diurna excesiva

Dupa ce pacientul adoarme, tonusul muscular de la nivelul cailor aeriene superioare scade, ducand la colaps aerian. Ca urmare, in incercarea de a invinge acest colaps, se produce o crestere a efortului inspirator concomitent cu o microtrezire, prin care are loc trecerea din stadiile profunde de somn catre un stadiu superficial sau catre trezire.

Acest mecanism "protector" permite restaurarea calibrului si a tonusului normal la nivelul cailor aeriene superioare. Dupa acest eveniment, pacientul readoarme si intregul ciclu se repeta, uneori de sute de ori pe noapte, producand fragmentari si tulburari ale arhitecturii somnului.

Consecinta este reducerea calitatii somnului cu generarea unui somn neodihnitor si nesatisfacator, cu impact negativ asupra calitatii vietii.

« Inapoi la pagina principala